Somnul la nou născuți
Particularitățile somnului nou-născutului
Nou-născutul are necesități crescute de somn, ce corespund dezvoltării intense specifice vârstei. Cele două faze ale somnului, somnul REM (rapid eye movement) – somnul activ și somnul non-REM – somnul liniștit apar încă din viata intrauterină.
Durata somnului REM are o pondere mult mai mare (50%), față de 30% la vârsta de 3 ani și 25%, în cazul adulților, ceea ce le permite să se trezească când intervine foamea.
În timpul somnului activ (REM), impulsurile motorii nu sunt complet blocate. Din acest motiv, copilul poate fi agitat, își mișcă picioarele, brațele, zâmbește, poate prezența grimase, scoate diferite sunete și respiră neregulat. Faza somnului REM este asociată visatului.
Pe de altă parte, în timpul somnului liniștit (non-REM), respirația este profundă, nou-născutul este calm și doar ocazional poate face mișcări de supt sau se pot observa spasme ale corpului.Ciclul de somn al nou-născutului începe cu somnul activ REM, iar faza de somn liniștit (non-REM) va apărea abia după vârsta de 3 luni.
Un ciclu de somn durează aproximativ 50 de minute, astfel că pe parcursul a 24 de ore, vor avea loc 18 – 20 de cicluri de somn, fără diferență dintre zi și noapte.
Dacă 3 – 4 cicluri de somn urmează unul după altul, copiii pot dormi 3 – 4 ore neîntrerupte.
Importanța somnului la nou-născut
În timpul somnului, se secretă hormonii de creștere, prolactina, testosteronul, cu rol în reglarea proceselor biologice ale organismului. Totodată, crește producția de proteine fără de care nu este posibilă creșterea și dezvoltarea armonioasă și are loc reglarea temperaturii.
Somnul contribuie la îmbunătățirea funcțiilor imune, afirmația fiind susținută de numeroasele studii care au arătat ca privarea de somn are drept consecință o frecvență mai mare a infecțiilor.
Somnul are de asemenea un rol important în reglarea memoriei, a stărilor emoționale și a comportamentelor sociale.
Factori ce pot influența durata somnului la nou-născut
- principalul factor ce determină durata somnului este perioada de timp între mese: copiii alăptați la sân se pot trezi mai des, deoarece laptele matern se digeră mai ușor decât formulele artificiale;
- colicile abdominale;
- diversele probleme medicale: dificultăți de respirație, infecții otice, reflux gastroesofagian, alergii;
- factorii externi: zgomotul, temperatura camerei, lumina din încăpere, așternuturile.
Sfaturi pentru a asigura un somn bun al nou-născutului
- temperatura din camera nou-născutului trebuie să fie cuprinsă între 22 – 24 grade Celsius.
- salteaua trebuie să fie fermă și dreaptă și trebuie evitată lăsarea jucăriilor în pătuț;
- este recomandat ca bebelușul să doarmă pe o parte;
- este de preferat să nu acoperiți copilul cu pături, existând riscul de sufocare; sacul de dormit poate fi o alternativă potrivită. Poți găsi variante potrivite pentru bebelușul tău, chiar și în funcție de sezon. Poți accesa link-urile de mai jos pentru modelele pe care le recomandăm, din materiale 100% naturale și delicate cu pielea bebelușului tău: https://www.anastasialove.ro/c/somn/saci-de-dormit-fibra-de-bambus-vara si https://www.anastasialove.ro/c/somn/saci-dormit-fibra-de-bambus-iarna
- din aceleași motive legate de siguranță, nu se folosesc perne în pătuțul nou-născutului;
- în timpul zilei, e recomandată iluminarea naturală, iar în timpul nopții se poate folosi o lampă de veghe. Măsura în care bebelușul este expus ciclurilor întuneric – lumină are o influență directă asupra dezvoltării tiparelor de somn – trezire. Bebelușii ce nu sunt expuși suficient la lumină sau care sunt menținuți într-o lumină constantă vor dezvolta mai greu aceste tipare.
Multe persoane cred că nou-nascutul nu face decât să doarmă, să sugă, să plângă și să facă pipi și caca. Ei bine, în realitate, el este capabil să facă mult mai multe lucruri:
- Recunoaște chipul mamei încă din prima săptâmană
- Imită mimica feței mamei sau tatălui
- Își recunoaște mama după miros și după voce
- Primește informații și interpretează semnalele nonverbale
- Are mai multe reflexe
- Are dezvoltate toate cele 5 simțuri
PRAGURILE DE DEZVOLTARE ÎN PRIMA LUNĂ
- Își întoarece capul dintr-o parte în alta
- Își ține capul ridicat pentru câteva secunde atunci când stă întins pe burtă
- Își duce pumnii la față, pentru a-i inspecta
- Identifică fețele și imaginile aflate la o distanță de 20-30 cm
- Urmarește cu privirea obiectele aflate în mișcare din raza vizuală
- Întoarce capul după sunetul vocii parinților sau sunete cunoscute
CÂT DE MULT CREȘTE COPILUL ÎN PRIMA LUNĂ?
Copilul se naște cu un exces de fluid, pe care îl pierde în primele zile din viață. Prin urmare, inițial, va scădea în greutate, însă va recupera foarte repede.
Asta pentru ca prima lună de viata este o perioadă de creștere rapidă.
Crește într-un ritm alert, luând în greutate între 750 g și 1 kg și câștigând aproape 10 cm în înalțime. Aceste valori sunt orientative, copilul poate să crească mai rapid sau mai lent.