Primele etape ale diversificarii
Primele etape ale diversificarii
LA CATE LUNI INCEPE DIVERSIFICAREA?
Cand ar trebui inceputa intarcarea? Aceasta este una dintre intrebarile puse cel mai des de catre parinti in cazul primului copil. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), laptele matern sau diversele formule de lapte praf satisfac nevoile alimentare ale copilului pana la sase luni si intarcarea inainte de aceasta varsta nu prezinta avantaje nutritionale. Totusi, varsta de intarcare ideala de intarcare ramane un subiect controversat. Mai ales ca bebelusii sunt diferiti si au nevoi diferite, iar multi parinti isi intarca bebelusii de la patru luni. Fundatia Britanica de Nutritie recomanda actualmente ca majoritatea copiilor sa nu primeasca alimente solide inainte de patru luni si sa fie introdusa o alimentatie mixta nu inainte de varsta de sase luni.
IATA 10 SEMNE CA BEBELUSUL ESTE PREGATIT PENTRU DIVERSIFICARE:
- Arata interes cand tu mananci
- Deschide gura daca ii oferi o lingurita sau un aliment pe care tu il consumi
- Pare ca nu se satura dupa o portie de lapte
- Se arata interesat de mancarea ta
- Face miscari masticatorii
- Poate inchide gura in jurul unei lingurite
- Isi tine bine capul drept
- Poate sta in sezut fara sprijin
- Isi poate misca limba inainte si inapoi.
- Ii ies dintii
CUM TE PREGATESTI PENTRU DIVERSIFICARE
Inainte ca bebelusul sa fie pregatit pentru a incepe o noua etapa in viata lui este bine ca mamica sa se pregateasca atat sufleteste, cat si practic.
Iata cateva accesorii practice pe care le poti achizitiona atunci cand bebelusul tau da semne ca vrea sa patrunda in adevarata arta culinara:
- Aparat de gatit la aburi
- Scaun special pentru bebelusi
- Vesela din materiale naturale, non toxice pentru bebelusi (https://www.anastasialove.ro/p/set-bol-farfurie-linguri-bambus-al-00010-div-21-ss)
- Multe bavetele, in special impermeabile ((https://www.anastasialove.ro/c/diversificare/bavete-copii)
SCHEME DE DIVERSIFICARE
- Atunci cand copilul tau mananca bucuros o masa solida pe zi (probabil cateva linguri), poti creste numarul meselor la doua si, in cele din urma, in urmatoarele cateva luni, la trei. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca in perioda de la 6 la 8 luni bebelusul sa primeasca alte alimente decat laptele de 2-3 ori pe zi, apoi intre 9 si 11 luni de 3-4 ori pe zi. Se pot oferi aditional de 1-2 ori pe zi mici gustari (de exemplu bucatele de legume crude sau fierte, fructe).
- Incepe sa introduci mancaruri diferite pentru a-l familiariza pe copil cu noi gusturi si combinatii de gusturi si vei culege cu siguranta roadele mai tarziu, caci mai multe studii arata ca este mai putin probabil ca acei copii care au fost expusi la o diversitate de alimente de la o varsta frageda sa devina mofturosi cand mai cresc. Cercetatorii au descoperit ca, intre 6 si 9 luni, copiii sunt mai receptivi la gusturi si la texturi noi si se crede ca hrana pe care o mananca in aceasta perioada le defineste simtul gustului. Retine ca fiecare bebelus este diferit – unii accepta repede alimente noi, altii au nevoie de mai mult timp. Nu intra in panica, nu grabi lucrurile, incearca sa faci mesele cat mai vesele si relaxate, nu ocazii pentru conflicte.
ALIMENTE DE EVITAT/CARORA SA LE ACORZI ATENTIE SPORITA IN PERIOADA DE DIVERSIFICARE
- Alune intregi. Daca exista rude apropiate care au alergii alimentare, ar trebui evitate toate alimentele care contin alune. Daca nu, de la 6 luni, pot fi introduse sub forma de fulgi, tocate marunt sau ca unt de arahide.
- Zahar. Alimentele din zahar rafinat sunt bogate in calorii, sarace in nutrienti, strica pofta de mancare a copilului si pot duce la obezitate.
- Miere. Este un aliment care contine zahar si provoaca probleme de sanatate similare. Foarte rar, ea contine si o bacterie despre care se stie ca provoaca botulism la copiii mici, de aceea, mierea nu este recomandata bebelusilor pana la 1 an (dupa aceasta varsta, intestinele sunt destul de mature pentru a impiedica bacteria sa se inmulteasca).
- Lapte de vaca, oaie sau capra. Nu sunt recomandate, deoarece nu contin fier si alti nutrienti necesari (desi, incepand de la 6 luni, poate fi amestecat in mancare, de exemplu, in sosurile de branza sau turnat peste cerealele pentru mic dejun).
- Oua crude sau moi. Ouale trebuie fierte pana cand atat galbenusul, cat si albusul devin solide. Ouale crude sau moi pot fi o sursa de salmonella, care poate provoca intoxicatii.
- Sare. Adaugata in mancare, poate afecta rinichii imaturi ai unui bebelus. Pana la varsta de 7 luni, bebelusilor nu trebuie sa li se dea mai mult de 1 g de sare pe zi, iar intre 7 si 12 luni se recomanda maximum 1 g de sare pe zi.
- Crustacee (creveti, midii). Pot provoca risc de intoxicatie.
- Rechin, peste-spada. Contin cantitati importante de mercur si se recomanda evitarea lor, fiindca pot afecta sistemul nervos al copilului, aflat in plina dezvoltare.
- Alimente bogate in grasimi saturate. Evita sa-i dai copilului prea multe alimente grase, de exemplu, unt, branza, margarina, carne grasa si preparate din carne, biscuit, produse de patiserie si prajituri.
CUM INTRODUCI ALIMENTELE SOLIDE:
- Ai rabdare: unii bebelusi apreciaza hrana solida imediat, in timp ce altii pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu hranirea cu lingura
- Incepe cu o textura usoara
- Pentru prima masa vei avea nevoie de 2 lingurite de mancare intr-un bol, amestecate cu lapte matern, astfel incat mancarea sa fie cremoasa. In acest fel vei putea face trecerea mai usoara de la biberon la lingurita
- Pune o cantitate mica de hrana pe varful unei linguri mici, pune putina mancare pe buzele copilului si in gura lui numai daca acesta o deschide
- Daca nu inghite mancarea, copilul s-ar putea sa nu fie pregatit pentru alimentele solide. Incearca din nou peste cateva zile
- Pe masura ce copilul se obisnuieste sa manance, fa mancarea mai groasa
- Uneori, este nevoie ca bebelusul sa incerce un aliment nou de mai multe ori inainte sa-i placa
- Creste cantitatea de mancare gradual. Lasa-l pe copil sa te ghideze. Iti va spune cand a mancat destul prin inchiderea gurii sau intoarcerea capului
CUM INTRODUCI UN ALIMENT NOU:
- Ofera-i alimente simple inainte de cele combinate; de exemplu, morcovi inainte de un mix de legume
- Asteapta 4-5 zile inainte de a incerca un aliment nou.
- Alergia la alimente apare dupa cateva zile
- Ofera-i copilului alimente noi atunci cand este fericit, nu obosit <